maanantai 30. marraskuuta 2015


Ateriat
Mitä aterioita suurkeittiö tarjoaa? Huomioi myös erilaiset kahvitukset esim. aamukahvi ja iltapäiväkahvi ym.
Millaisia työtehtäviä nämä erilaiset ateriat edellyttävät?
Kuinka monta kokkia tarvitaan ja millaisiin tehtäviin?
Kuinka astiahuolto hoidetaan? Mitä tehtäviä astiahuoltoon kuuluu?
Mitä tarkoittaa jakelu?
Aamupala, lounas, välipala, päivällinen, iltapala.
Kokouskahvit, pullat, leivät, piirakat, hedelmät. Joskus tulee juhlia, silloin myös tarjoilu juhlavampi esim. täytekakku.
Suurtalouskokki valmistaa ruokaa suurkeittiössä ohjeen mukaan. Työlle on tyypillistä kerralla valmistettavat suuret annosmäärät sekä suurtaloustyypistä riippuen monenlaiset erikoisruokavaliot
Tehtäviin kuuluu pienemmissä yksiköissä myös elintarvikkeiden hankintaa, vastaanottoa ja varastointia, raaka-aineiden ja puolivalmisteiden käsittelyä sekä ruoan tarjolle asettamista ja annostelua. Suurtalouskokin tehtäviin kuuluu myös ruoanvalmistuslaitteiden puhdistus ja niiden kunnon valvonta.
Työ on vastuullista, sillä käsiteltävänä on suuria elintarvike- ja ruokamääriä, ja ruoan tulee olla laadukasta ja maittavaa. Ruokapalvelujen järjestämisen keskeisinä lähtökohtina ovat ravitsemussuositusten noudattaminen ja asiakasyhteisön tai -yrityksen toiveet.

Varsinkin erityisruokavalioita valmistettaessa on työssä huomioitava asiakkaiden erilaiset ravitsemukselliset ja terveydelliset näkökulmat.

Dieettikokki on erikoistunut valmistamaan ruokaa erilaisten sairauksien tai muun syyn takia erityisruokavaliota tarvitseville. Suurtalouskokin tehtäviin voi nykyisin kuulua myös edustusruokien valmistusta ja esille laittoa.

Suuressa yksikössä suurtalouskokki voi toimia työryhmän johtajana. Työ tehdään yhteistyönä, ja työnkierto otetaan huomioon työvuorolistoja laadittaessa.

Suurkeittiö on työympäristönä meluinen. Melua aiheuttavat astianpesukoneet sekä muut koneet ja laitteet. Keittiö voi olla myös kuuma, kostea ja vetoinen. Valmistettaessa suuria eriä ruokaa on välttämätöntä käyttää erilaista suurkeittiökoneita ja laitteita, joiden monipuolisen käytön tuntemus on välttämätön.
Suurkeittiössä tarvitaan kylmäkkö, kokki, yksi tiskaaja, yksi asiakaspalvelija.

Ensin laatikkoon samat astiat, huuhdellaan kylmällä vedellä, kuin astiat ovat kuivat, laitetaan omalle paikalle.
Jakelu = ruoka valmistetaan yhdessä paikassa ja viedään jakelupisteisin (esim. kouluihin)

Siivous
Millaisia ylläpitosiivouksen tehtäviä suurkeittiössä on hoidettava päivittäin?
Pöytien pyyhintä, lattian siivous, tasojen puhdistus, tiskikoneen puhdistus
Millaisia siivouksen tehtäviä suurkeittiössä on hoidettava viikoittain?
Uunin puhdistus, tarkistetaan jääkaapit
Millaisia siivouksen tehtäviä suurkeittiössä on hoidettava kuukausittain?
?
Kuka suurkeittiössä hoitaa siivouksen eri tehtäviä?
Keittiöapulainen
Miten siisteyden tasoa seurataan?
Havainoilla, ottamalla näytteitä
Asiakaspalvelu

Millaisia palveluita suurkeittiö asiakkailleen tarjoaa (pois lukien opiskelijaruokailu)?
Tilaus ja juhlaruokien valmistus ja tarjoilu
Mitä taitoja asiakaspalvelijalta vaaditaan?
Rauhallinen, nopsa, tarkka, nopeasti reagoiva, järjestelmällinen.
Mihin kassaa tarvitaan?
Jos asiakkaat ovat ulkopuolisia, tai esim. opiskelijat joutuvat maksamaan ateriansa. 
Millaisissa työtehtävissä tarjoilija voisi olla suurkeittiöllä tai opiskelijaravintolassa?
Hoitaa noutopöytä, pöytien pyyhintä, kassalla
Selvitä mitä asiakaspalvelija tekee lounaan aikana ja aikatauluta tehtävät (Kassa, jakelu, kahvitukset, ruokasali, astiahuolto jne.)
Työvaatteet ja ergonomia
Tarvitaan työkengät, työvaateet, hiukset kiinni, myssy päässä, nostetaan oikein.
Millaiset työvaatteet suurkeittiöllä on ja miksi?
Vaaleat
Millaiset työkengät suurkeittiöllä vaaditaan ja miksi?
Liukastumisvaara, umpinainen kengänkärki
Mitä tarkoitetaan työergonomialla suurkeittiössä ja miksi sen noudattaminen on tärkeää?
Omavalvonta

1 kommentti:

  1. Kiitos kirjoituksesta! Itse aikoinaan hetken työskentelin suurkeittiössä. Hieman on ikävä niitä aikoja. Sisareni on töissä koulun keittiössä, ja he juuri tilasivat uudet suurkeittiökalusteet. Voi että kun pääsisikin vaikkapa edes kerran kokeilemaan kokkaamista vielä sellaisessa ympäristössä!
    https://www.kk-service.fi/suurkeittiolaitteet-ja-kalusteet

    VastaaPoista